Sunday, January 3, 2010

Söndag - Sunday

Ida och jag har varit på gudstjänst i Frustuna kyrka. När vi kom så var vi de första besökarna. Tack och lov så kom det fler, så vi blev 13 st besökare. Som vanligt så hade jag inte tänkt på att ta med pengar till kollekten, men där kom As mamma till min räddning. Jag lånade 10 kr. Det enda jag själv lyckades skrapa ihop var 4 kr, som Ida fick lämna.

Idag är det första söndagen efter nyår. Idag handlade predikan "De kom till Jerusalem, och han gick till templet. Där drev han ut dem som sålde och köpte. Han välte omkull borden för dem som växlade pengar och stolarna för dem som sålde duvor, och han lät ingen bära något med sig över tempelplatsen. Han undervisade dem och sade: Står det inte skrivet: 'Mitt hus skall kallas ett bönens hus för alla folk?' Men ni har gjort det till ett rövarnäste. Detta hörde översteprästerna och de skriftlärda, och de sökte efter ett sätt att röja honom ur vägen. De var rädda för honom, eftersom alla människor var överväldigade av hans undervisning. När det blev sent lämnade de staden. "
Katariina Sjöblom pratade om att värna kyrkan som en plats för tro och sökande. I gamla Sovjetunionen så gjorde man om kyrkor till lagerlokaler och idrottshallar. Man behöver inte alltid göra om allt.

Om jag försöker göra hennes predikan lite personlig, så tänker jag så här: Man behöver inte alltid göra om allting eller skaffa nya saker. Det kan så lätt bli kejsarens nya kläder över det hela. En annan sak jag tänker efter hennes predikan är att det är inte det yttre som betyder så mycket, utan det inre.


Idag sjöng vi psalmen 399 som jag gillar. "Vi bär så många med oss" heter den och påminner om "Mina barns historia" av Susanne Alfvengren som spelades på Björns begravning.

Efteråt tog vi en 35-minuters promenad i solskenet. Det var -8 grader kallt, men ganska okej så länge det inte blåste.

1 comment:

Minna och Töserna said...

Men? Har du memoriserat hela predikan, eller bara skrivit ner?