Thursday, August 21, 2008

Damen med enhörningen

I min bil har Tracy Chevaliers ”Damen med enhörningen” snurrat. Tack och lov har jag gjort några längre resor, annars hinner jag bara lyssna på ett spår mellan hem och jobb. Då tar det tid att lyssna på nio timmar.

 

Tracy Chevalier är en av mina favoritförfattare och jag tyckte mycket om boken.

Handlingen i korthet: Nicolas des Innocents är en konstnär under 1400-talet i Paris. Han målar främst porträtt på damer, men en dag får han en svår uppgift: Han ska måla sex tapeter åt Jean le Viste, en adelsman som även har en dotter vid namn Claude. Nicolas träffar Claude och de blir snabbt förälskade. Jean le Viste vill att hans tapeter ska föreställa krigsscener, men hans fru tycker att de sex tapeterna ska föreställa en kvinna som ska förföra en enhörning. Till sist lyckas hon övertala Nicolas att övertyga sin make om det opassande i bataljer på väggarna.

När tapeterna är målade ska skisserna skickas till ett väveri som ska väva dem, och de har en enorm tidspress på sig.

Växelvis så får man följa olika personer i arbetet med tapeten och det som jag tänkte på när jag lyssnade var likheterna och skillnaderna mellan adelsdamen och mamman Genevieve och Kristin, vävarhustru och mamma. Båda med familjer och barn och sina döttrars mödom att hålla hårt i för ett framtida gott parti.

På länken nedan kan man se tapeterna:

http://www.musee-moyenage.fr/ang/homes/home_id20393_u1l2.htm

 

2 comments:

Minna och Ella said...

TACK för tipset ;-) Vilken underbar boktitel - WE LIKE ALOT!!! Tack för att ni kom förbi, dock en snabbis, men ändå - alltid trevligt att få besök av min äldsta syster yster - du rockar fett vet du...

Pia said...

Jag och min dotter Aurora älskar Tracy C:s böcker. "När änglar faller" är också jättebra. För att inte tala om "Flicka med pärlörhängen". Mönstret till Gullris har jag köpt hos Hamilton design i Mariefred, men yll och Tyll i Uppsala säljer också mönstret.