Saturday, August 9, 2008

Böcker under semestern

Här kommer info om tre böcker jag läste under sommaren. Alla är barn- eller ungdomsböcker:

Mardrömsakademien av Dean Lorey
Tänk om det du drömmer blir verklighet? Det är vad som händer Charlie Benjamin. Hans mardrömmar släpper in monster till denna värld. Dock finns det en lösning – Mardrömsakademien. Det är en skola för barn som fått Gåvan. Tyvärr får inte Benjamin inte gå där, man bedömmer att hans gåva är alldeles för kraftig. Direktören abser att han kan öppna en portal till den Innersta cirkeln och släppa ut en namngiven, så istället ska han genomgå förminskning. För att bevisa att han kan handskas med gåvan så går Direktören med på att låta Charlieöppna en portal här och nu. Han ska bevisa att han kan använda sig av Gåvan på beställning och styra sin kraft. Och det gör han - han öppnar en portal, men han öppnar det så att en av de namngivna, Barakkas, kan ta sig in.

 

Den här boken får 4+ av mig. I vissa lägen påminner den faktiskt om en disneyfilm, med sina karaktärer.

 

Josefin och Villa-Ulla: snällas i världen av Johan och Päivi Unenge

Hur snäll kan man egentligen bli? Josefin tycker att hon är snällast i hela världen, men Villa-Ulla tycker att hon är den snällaste. Det blir som en tävling i att vara snällast. Och hur är man då snäll? Jo, genom att lyssna på prästen när han predikar om ingen annan är där. Visserligen blir det långtråkigt efter ett tag, men vad gör det när man är snällast i världen. Man kan också rädda pensionärer från dammsugarförsäljare, flytta på myrstackar …
Det bästa med den här boken är hur han skriver den. Den är rolig och jag älskar boken som högläsningsbok.


Zäta och rosens hemlighet av Elsie Petrén
Den här hade vi med som ljudbok och lyssnade oss igenom på väg till Göteborg och Danmark. Zäta med familj ska besöka sin farmor på ön Mallorca på höstlovet. Men farmor kommer inte för att ta emot dem och maten visar sig inte alls vara påbörjad. Farmor ligger fastbunden i vardagsrummet. När de väl har befriat henne så försöker hon skämta bort allt och vill inte alls ta kontakt med polisen. Vad är det hon döljer?
Jag tyckte den var tråkig.

No comments: