Tuesday, December 11, 2007

Litterär afton

Igår var jag till Eskilstuna på en litterär afton. Den bestod av: mingel, författare, vinstregn, föreläsningar, utställningar med mera.

En av de författare som var där var Maja Hjertzell som skrivit fyra ungdomsböcker. Här kommer ett axplock av det hon sade:

Född och uppvuxen i Eskilstuna, även om hon numera bor i Arvika

Använder läsandet och skrivandet för att bearbeta och förstå det som händer eller som hon hör om. Säger själv att hon är en långsam person så hon måste skriva för att tänka klart. Lite känner hon själv att ingenting har hänt henne om hon inte har läst det eller satt det på pränt. Hon tror inte att man blir en bättre människa av att läsa böcker, eftersom det finns så många osympatiska människor som läst mycket böcker. Däremot blir man en bättre författare av att läsa böcker.

Hon är långsam och ganska blyg/feg. Hon har alltid tyckt att det är pinsamt och svårt att säga vad hon tycker för hon är rädd för att andra ska tycka att hon tycker fel. Det är också en anledning till att hon skriver böcker.

En annan anledning, som kanske är en efterhandskonstruktion är att hon läste "Harriet spion" när hon var elva. Hon tyckte att boken var bra, och ville bli spion och författare som harriet så hon började göra som Harriet, så hon började också spionera och bar med sig en anteckningsbok. Detta var på sommarlovet och de bodde i en stuga i skogen och där fanns inte så många att spionera på. Denna Harrietskola lärde henne att tjuvlyssna, att lägga märke till detaljer.

Som barnboksförfattare får man ofta frågan: När ska du skriva en vuxenroman? Du har ingenting sett skulle ha blivit hennes första roman med stort R. Hennes böcker börjar med två starka ideer som hon försöker göra en historia av. I den här berättelsen ville hon skriva om kvinnomisshandel som hon läst mycket om och så ville hon skriva om Sherlock Holmes. Hon tycker att han är en av de bästa personer som någon har hittat på i en bok. Han är lång och stil, självupptagen, ingen social kompetens, överintelligent och så har han sin mörka sida, spelar fiol, narkotikaberoende, hamnar i grubblerier. Boken handlar om tomas som är tolv år och är förläst på Sherlock Holmes. Han får i uppdrag att följa en man och upptäcker så småningom att mannen slår sin fru och att kvinnans son är pojken han fick uppdraget av. Hon tänker ut sina böcker innan hon börjar skriva ut boken. Det finns två beröringspunkter mellan kvinnan och Tomas. tomas blir retad och I de miljöer där de ska vara som mest trygga så blir
man kan välja två metoder: blunda och hoppas att det går över eller ropa på hjälp vilket kan leda till att allt förvärras.

Per Nilsson tänker på sina böcker som brev som han skriver till läsaren. Maja jämför sina böcker som flaskpost som hon skickar ut i det här stora biblioteks- och bokhandelshavet och hoppas att den ska nå hamn.

Ovan var lite osorterade nedslag ur Majas föreläsning.

Sen berättade Anneli Reinhammar om årets nobelpristagare Doris Lessing och hon gjorde mig sugen på att läsa Den goda terroristen. Suck - ännu en bok till "vill läsa högen"

No comments: