Friday, September 23, 2011

Augustenbad en sommar av Anneli Jordahl


När Anneli Jordahl var i Gnesta i våras så höll hon på med denna bok. Numera bor hon i Bie som har varit en kurort och det var därifrån hon fick idén till boken.

Den handlar om poeten Andreas Ömans tre månader på kurorten Augustenbad. Han är dit skickad av sin hustru och sina svärföräldrar, eftersom han dricker för mycket och under rusets inflytande inte kan uppföra sig. Här på Augustenbad ska han kurera sig genom dagliga sittbad i sexgradigt vatten, inlindning med kalla lindor, slag under fotsulorna och genom att följa doktorns häfte med nittionio reglor.

Andreas vill inte alls göra som doktorn säger och midsommarafton går allt fel. Han dricker sig full och det får katastrofala följder för folk runt honom. Själv lyckas han på slutet intala sig själv att han var utan skuld.

För mig lyfter boken när kvinnorna tar plats. När glansstrykerskan, Fru Björk, Amanda ... är huvudpersonerna, då lever boken. Poeten, Andreas Öman är en ömklig och tråkig man, som för mig finns där bara för att kunna föra fram kvinnorna.

Köp boken hos Adlibris.
Låna den gratis på ditt bibliotek eller som e-bok. Själv läste jag den som e-bok på min lilla bärbara.

No comments: