Monday, March 30, 2009

Statist för en dag

Så nu har jag testat på livet som statist.

Så här skriver SVT om inspelningarna: Morden — fristående fortsättning på Graven

SVT påbörjar inspelningen av Morden, en fristående fortsättning på kritikerrosade kriminalserien Graven. Denna gång tar sig CG Ljung och hans grupp an ett gammalt fall. Ett fall där CG måste erkänna att han hade fel. Mördaren går fortfarande fri. Huvudrollerna spelas av Kjell Bergqvist, Göran Ragnerstam, Cecilia Nilsson, Jens Hultén och Annika Hallin. För regi svarar Anders Engström.

Ett lik hittas i en blindgång i ett gammalt vattenfyllt schakt på Skärsö, en gammal militärö i Stockholms skärgård. Fyndet visar sig ha kopplingar till kriminalkommissarie CG Ljungs första fall för nästan 25 år sedan. Den 20-årige Mikael Lundström mördade sina föräldrar och sin syster och lyckades försvinna utomlands. CG Ljung som ledde utredningen av de så kallade "Lundströmska morden" var helt övertygad om att Mikael var skyldig. När det nu visar sig att liket som hittats på Skärsö är den misstänkte mördaren, inser CG att han faktiskt pekade ut fel mördare för snart 25 år sedan.

CG Ljung samlar ihop sin specialgrupp, rättspsykiater Claes Grimme, rättsmedicinare Nina Molander, kriminaltekniker Theo Koders och kriminalinspektör Fanny Popescu igen. De är alla mycket olika personligheter med olika status, olika ambitioner och olika erfarenheter, men med en gemensam nämnare: driften att lösa brott. Under CG Ljungs ledning är de fast beslutna om att hitta den rätta mördaren innan preskriptionstiden löper ut.
Gruppen är stationerad på fartyget Mandala och öborna på Skärsö följer utredningen men det är inte alla som är glada över att polisen snokar runt på ön. Gruppen följer upp de gamla spåren på ön, förhör öborna och försöker hitta nya ledtrådar bland annat med hjälp av ny teknik som inte fanns för 25 år sedan. Finns mördaren kvar på ön? Lever mördaren fortfarande?
Morden är en fristående fortsättning på SVT-serien Graven, en kritikerrosad publiksuccé som sändes i SVT 2005. För regi svarar Anders Engström som tidigare regisserat bland annat "Anna
Holt", "Insider" och "Wallander" .

Så här såg jag ut efter att ha blivit sminkad! Vi skule föreställa väderbitna öbor, så det ända jag fick var rött i ansiktet. Inget smink, ingen som gjorde i ordning håret - inte ens nya kläder fick jag, utan mina gamla dög som arbetskläder.

Fuskpolisbil. Katarina från SR Sörmland var också på plats. Hon skulle bara intervjua folk men fick hoppa in som polis eftersom en statist var sjuk.

Vårt hem för en stund. Här fick vi värma oss innan det blev dags för tagning.

Det hemliga manuset.

Och här uppe i skogen skulle det filmas. Fem tagningar blev det på förmiddagen, varav två blev jättebra enligt regissören. Vi skulle bara stå och prata med varandra och se nyfikna och intresserade ut. Sen blev det lunch: chili con carne på Mälby säteri och därefter lite nya tagningar. Klockan 13 var vi klara.

No comments: