Thursday, October 30, 2008

Hur kan man ...

... tänka så in i helskotta fel när det gäller ekonomin. Jag glömde bort några räkningar som jag redan lagt in för betalning, så när jag skulle betala ett lån så betalade jag alldeles för mycket. Hade jag kommit ihåg de andra redan inlagda räkningarna så hade jag betalat mindre på lånet och haft pengar kvar. Nu får jag gråa hår och det är 20 dagar kvar innan jag får mer pengar.
Suck!
Tror ni ungarna tycker det är ok att äta blodpudding i 20 dagar?

Saturday, October 25, 2008

Tobbe fyller år

Hipp, Hipp - hurra! Tobbe blir 20 på måndag och idag har vi firat honom med nedanstående filur.
Tobbe och hans farmor fixar med gardinstång. Det funkade inte som tänkt så både polygrip och avbitartång fick tas fram. Krisse och Ränder.


Tobbe öppnar sitt paket.

Runstenar och hällristningar


Vi hittade Sörmlands runsten nr 2. Undrar var nr 1 finns?
Pelle fick följa med mig ut och titta på den.
På stenen står det: Slode, Ragnfrid, de läto hugga stenen efter Igulbjörn sin son. Hjälpe Kristus, hans ande.

Samma föräldrar har också rest runsten nr SÖ 141 som vi får ta och leta reda på.

Vi är på väg till Nyköping för att handla. Vi behöver presenter till både Tobbe och Sussu. Tobbe fyller 20 på måndag, men har fest idag. Sussu likadant, men hon firar sig imorgon.
Efter shoppingen i Nyköping åkte vi bort till Oppeby för att titta på hällristningar.

Här till vänster så går Pelle runt och letar efter en stor figur 1,5x 2 meter stor. Den består av en ram och ser ut att ha ett stort huvud, med armar och ben. Inuti ramen ser det ut som om det finns fler figurer. Vi hittade inte figuren!!

I Sörmland finns ca 1500 kända platser med hällristningar och skålgropar. Drygt 80 av dessa platser består av figurristningar, resten har bara skålgropar. Här i Släbro så är det unika ristningar, unika för hela världen.


Här är en del av ristningarna.

Tjejkväll i Gnesta

Fredagen den 24 oktober var det tjejkväll i Gnesta och även vi på biblioteket hade öppet mellan 18-21. Under rosa papper hade vi gömt en massa utgallrade böcker som skulle säljas med början kl. 18. Man får ta så många böcker man vill, och betala så mycket eller så lite som man vill - behållningen går till Cancerfonden och Rosa bandet. Så här såg det ut klocka 18.
Kicki rullar ihop täcket.
Elisabeth lyfter på täcket.

Intresserad personal samlade kring ??
Underbart goda bakelser, gjorda av Ulla. De smakade gott tillsammans med kaffe.

Ett stort tack till alla dem som besökte biblioteket. Vi hade ca 175 besökare. De droppade in under kvällen och sista besöket var kl. 20.50. Jag var lite rädd att besöket skulle sluta helt klockan 19 och sen skulle vi sitta där och rulla tummarna under 2 timmar, men så blev det absolut inte.
Försäljningen av böcker till förmån för rosa bandet rullar på även nästa vecka. Vi har mer böcker att plocka fram, så är man intresserad så ska man nog komma in varje dag för att titta. Man kan aldrig få nog av böcker - och visst måste det finnas en liten glugg att fylla, kanske gömma böckerna under sängen?
Vi fick in ca 700 kr till bröstcancerfonden under kvällen. Tack!
Ett stort tack också till alla i personalen som var med och gjorde kvällen till en succé. Vi kommer nog att vara med nästa vår också - då tillsammans med medborgarkotoret och Gnesta vrakdykarklubb som kommer att prata om tjejer och dykning, visa utrustning. Hoppas vi syns då!
Wednesday, October 22, 2008

True blood och Stephenie Meyer

Idag börjar True blood på Canal+. Jag hade fattat att det handlade om vampyrer som verkligen är på modet just nu - men inte förrän jag läste lite mer idag fattade jag att det handlade om Sookie Stackhouse. Böckerna är skrivna av Charlaine Harris och jag gillar dem. Vilken tur att jag läste det så jag fattade att jag skulle titta på serien.

Första boken heter "Dead until dark" och handlar om det här (enligt sfbok.se): Sookie Stackhouse jobbar deltid som servitris i en småstad i Louisiana. Hon håller sig mest för sig själv och dejtar sällan eftersom hon har ett "problem" -hon kan läsa andras tankar. När hon möter den långe, mörke Bill upptäcker Sookie att hans tankar är helt blockerade för henne. Det skulle vara perfekt om inte Bill hade sina egna problem - han är inte bara vampyr utan hänger också med ett gäng där alla (inte särskilt överraskande) är misstänkta för mord. När en av Sookies medarbetare dör förstår hon att hon själv står näst i tur.

Och på tal om vampyrer så läste jag förra veckan Stephenie Meyers första bok i serien Twilight om Bella och Edward "Om jag kunde drömma". Från www.sfbok.se :
Tre saker var jag absolut övertygad om. Den första var att Edward var vampyr. Den andra var att det fanns en del av honom - och jag visste inte hur stark den delen kunde vara - som törstade efter mitt blod. Och den tredje var att jag var villkorslöst och ohjälpligt förälskad i honom. Isabella Swan flyttar till Forks, en liten regnig sovstad i Washington. Hon förväntar sig att hennes nya liv ska bli lika långtråkigt som staden själv. Men när hon träffar den gåtfulle och förföriske Edward Cullen tar hennes liv en oväntad och farlig vändning. Edward har länge lyckas hålla sin identitet som vampyr hemlig. Men nu går ingen säker, minst av allt Bella som är den person Edward håller mest av. Edward och Bellas förhållande balanserar på knivseggen mellan begär och livsfara.

I höst har det varit en intressant debatt om just ovanstående bok med bland annat tjejerna på Bokhora och Lena Kjersen Edman. Lena skrev en följande i en artikel "Men jag hittar moralism, sexism och våldsam adjektivsjuka."
Sen fick hon följande mothugg från Loveina Khan: "Aldrig har jag väl sett en litteraturpedagog arbeta så hårt på att döda läslust, som Lena Kjersén-Edman i hennes korståg mot Stephenie Meyers "Twilight"-kvartett. I tisdagens DN Kultur sammanfattar hon återigen sina argument varför Meyer är skräp och ifrågasätter alla dem som läser böckerna och gillar dem."

Givetvis svarar Lena i en ny artikel: "Nej, jag tror inte som Loveina Khans att "all läsning är bra läsning". Sexism i böcker är aldrig bra. Och är det inte just när vi "drunknar" i en bok som vi slutar att reflektera över fördomar och taffligt språk?"

Att följa den här debatten har varit intressant och för mig har det kommit att handla om två saker. Dels frågan om all läsning är bra eller inte och frågan om jag har rätt att bestämma vad som är bra eller inte för någon.

Jag tror att all läsning är bra. Lika lite som jag tror att det enbart går att skylla ungdomsvåld på dataspel, lika lite tror jag att tjejer (för det är ju vi som läser böckerna om Edward och Bella) går ut och letar upp liknande farliga killar eller låter oss bli offer längre efter att ha läst den här boken.

Ibland behöver man olika typer av böcker och vem säger att bara för att man fastnar i den här boken att man inte kommer att utvecklas och läsa andra böcker? Lika gärna kan man börja hacka på alla böcker som handlar om kärlek på sjukhuset, harlekinromanerna eller för att nämna en författare bland många Margit Sandemo?

Jag tycker att folk har rätt att läsa vad de vill utan att någon ska komma med pekpinnar eller kvalitetskrav på böckerna. Jag tror aldrig jag har sagt åt en låntagare att det här får du inte låna, däremot så kan jag försöka förklara att boken kan vara för avancerad (jag skulle ju inte rekommendera Meyer till en 8-åring), men jag skulle däremot försöka skicka med en bok till som är mer lämplig så att när hon/han upptäcker att boken är för svår/jobbig så ska det finnas en bok så att de slipper stå utan.

Nå - jag läste ju Stephenies bok, så vad gillade jag den? Jo, jag gillade den. Jag måste säga att jag har så svårt för dessa tonårsböcker som är realistiska och handlar om jobbiga vardagar, misshandel, få barn, abort, våldtäkter, hedersmord. Jag läser det också, men vill ha annat också. Och det här är annat: övernaturligt, vampyrer, kärlek ... Jag gillade boken. Adjektiven som Lena störde sig på, störde jag mig inte alls på. Hon hade ett utdrag i en artikel och när jag läste det citatet så kände jag bara "herregud, vilket dravel" men när jag läste boken själv så missade jag det helt. Kanske hoppade jag över det hela, vad vet jag.
För mig handlar det om en tjej som inte verkar må så bra, hon döljer saker som jag fortfarande inte vet något om efter att ha läst boken, har svårt att passa in, men upptäcker Edward och hur deras attraktion för varandra drar de närmare.
Jag upplevde Bella som mer aktiv i förhållandet och hur hon vill gå längre än vad han vill, vilket jag tycker är ovanligt i böcker.

Så där - tre minuter kvar innan True blood börjar - så nu är det god natt.

Kommer hon att svära - förra torsdagen

Förra torsdagen åkte vi till Södertälje för att gå på konsert med Susanne Alfvengren. Hon skulle vara på Barnens hus och jag ville gärna åka och lyssna.
När jag berättade det för Ida var hennes första fråga: Kommer hon att svära mycket?
Senast vi var på konsert var en halvtimme med Stefan Sundström och han svor lite. Inte så att jag märkte det, men både Ida och Ninni reagerade.
Efter konserten så frågade jag tjejerna vad de hade tyckt och båda hade gillat det. Ninni sa att hon inte hade förstått allt, men trodde det berodde på att hon var så ung fortfarande, vilket Ida tyckte var jättekonstigt för hon hade förstått allt.

Blandat...

Idag har jag varit med när kultur- och tekniknämnden hade möte. Jag var med som publik av två anledningar. Dels ville jag höra hur det låter på ett möte, om de diskuterar så mycket som jag vill att de ska göra, om de verkar intresserade av biblioteket och dess framtid eller inte. Sen skulle de också diskutera framtidsplan 2009-11 och där ville jag höra vad dem har att säga. Jag har sett de fyra sidor som de har skrivit i ämnet (finns i kallelesen) och i alla fall när det gäller biblioteket så kändes det inte mycket att hurra för. Mer blaha blaha och som en nulägesbeskrivning.

Vi ska ju spara pengar nästa år och då talas det om neddragning av en tjänst med 50% och hur det ska kunna genomföras har jag ingen aning om. Jag skulle se att de hellre drar ner hela mediabudgeten (dvs att vi inte kan köpa in böcker och tidningar under ett år) än att de drar in en tjänst när vi redan är så få.

Att dra ner på en tjänst kan få konsekvenserna att vi måste stänga vuxenverksamheten på filialerna och plocka över personalen till huvudbiblioteket för att kunna hålla öppet.

Och det skapade lite diskussioner, just nedläggning av filialerna. Man tog upp aspekten på utarmningen av landsbygden, men kan man ha vettig verksamhet med fyra bibliotek på 10.000 människor sammanlagt och där besöken på filialerna är mellan 7-13 personer på 5.5 timmar.
Är det en vettig användning av nämndens pengar?
Säg att vi på en månad har 20 besökare per filial (dvs 22 timmar) - är det då vettigt att lägga ner så mycket pengar på filialerna när inte resten av personerna i samhället besöker biblioteket? Som längst har man 2-3 mil till biblioteket i Gnesta - är det långt att ta sig?
Jag har inga svar, bara frågor som jag vill diskutera.
Jag hade gärna diskuterat med den som hade dessa funderingar, men som åskådare ska man vara tyst. Det finns en "allmänhetens frågestund", men den är i början som punkt fyra. Det vore bättre om den kom i slutet då saker har diskuterats bland politikerna. Jag tror att jag ska lägga ett medborgarförslag om detta.

En av de jag pratade med sa att om det är diskussioner jag vill höra så ska jag gå på kommunfullmäktige - så det kanske ska bli mitt nästa mål.

På fredag är det TJEJKVÄLL i Gnesta. Butikerna har kvällsöppet mellan 18-21 för tjejer under kvällen och nu ska vi på biblan vara med. Vi ska ha öppet och sälja ut gallrade böcker till förmån för Rosa bandet. Och så ska vi sälja biljetterna till författarcafet med Anna Jansson lite billigare. Normalpris är 50 kr och nu säljer vi dem för 40 kr under dessa tre timmar.
Jag hade ordnat så att vi skulle äta ihop kl. 17. Tänkte att vi ju kunde hämta mat från Gnesta Strand och mysa innan vi börjar. Vi brukar ibland äta lunch där och de har jättegod mat. Ringde i förmiddags och frågade om hur det funkar. Man kan nämligen ringa dit på väg hem från jobbet, beställa middag och plocka upp det på vägen hem. Menyn för fredag var inte klar, men det skulle bli lax, rådjur och lamm. Sen frågade jag om priset och efteråt baxnade jag: 200 kr/portion. Vem har råd att betala det? Jag är i alla fall inte målgrupp och i dessa besparingstider så funkar det inte att beställa mat därifrån. Så nu blir det förmodligen thaimat från Pensris istället.

Upptäckte idag att Nordea har en kul sparform XtraSpar. Varje gång man handlar på sitt kort så sätts pengar in på ett sparkonto. Man kan välja mellan att sätta in en fast summa varje gång man använder kortet eller att summan avrundas till närmsta tiotal och den differensen sätts in på sparkontot. Jag valde att sätta in 10 kr varje gång jag handlar på kortet.
Redan idag har jag sparat undan 20 kr på detta.